torsdag 30. september 2010

Sett fra Litteraturhuset

Få andre saker har vist spriket mellom den snakkende klasse og folks alminnelige sunne fornuft som oppstusset omkring norske soldaters kamprop i Afghanistan. Mens journalister og politikere jamrer over soldatenes angivelig uetiske oppførsel, sitter resten av befolkningen foran TV’en og rister oppgitt på hodet: - Hallo! De er i krig!

De norske soldatene lever daglig med et trusselbilde fra folk som gasser jenteskoler, steiner voldtatte kviner og ikke vil nøle med å sprenge seg selv i lufta hvis de kan få med seg noen europeere i dragsuget. Ikke rart de har behov for å bruke alle knep for å styrke kampmoralen.

Her hjemme ser den snakkende klasse helst at vi skulle utstyre soldatene våre med rødfis i geværet. Det er et stykke fra Litteraturhuset til Meymaneh.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er helt korrekt.
Man vinner ingen krig uten moral, og i krig nytter det ikke å sitte rundt bålet, synge kumbalala og sende tekstmelding hjem om hvor fint vær det var i går.
Det er meg likegyldig om hva soldatene bruker som "moralkvekker" bare det fungerer.
Bruk av nøkkelord i fra norrøn og vikingtid er bare naturlig for nordmenn. I mangel på annen tro som f.eks. kristendommen er det naturlig at man tar i bruk kjennetegn som kan minne om styrke og historiske storheter.
Hele debatten er vissvass fra ende til annen og kun skapt av svake sosietetsdamer som ikke har hørt sterkere ord enn "fis" i sine lange og kjedelige liv.

Sint sa...

Alle har sviktet soldatene i Afghanistan, forsvarstoppene, forsvarsministeren, mediene, og Stoltenberg, den feigligen, har som alltid holdt munn. Nå er det opp til oss vanlige mennesker å vise dem at de har vår fulle støtte. Soldatene kjemper i en skitten krig, ja verdammt nochmal, det er en krig, uansett hva den norske regjeringen og politikerne vil kalle det. Soldater blir drept, soldater blir såret på kropp og sjel, og forsvarstoppene og forsvarsministeren faller dem i ryggen pga noen dumme ord og en plastikhjelm. Det hele er patetisk, latterlig og tabloid svada som vi mennesker som har kontakt med grassrota ikke aksepterer. Jeg vil gjenta det igjen, dere har vår fulle støtte.

Anonym sa...

Jeg mener det er skammelig hvordan oberst Rune Solberg dolker major Rune Wenneberg i ryggen. Han er uten tvil forsvarsledelsens og forsvarsministerens nikkedokke. Han burde ikke ha diskutert og kritisert sine forgjenere, men heller opplyst oss lesere om hvordan vi alle kan bidra til at soldatene i Afghanistan får bedre arbeisforhold og bedre oppfølging av forsvaret og regjeringen. Han virker, dessverre, patetisk og selvgod, men han blir sikkert utnevnt til general en gang i fremtiden. Er det slike offiserer soldatene og vi vil ha?

Anonym sa...

Wenneberg bør få en ekstra stjerne eller to etter å ha fortalt offentlig det alle som har avtjent verneplikten har fått høre: en soldats oppgave er nettopp å i gitte situasjoner å ta livet til fienden.

Denne "Obersten" og alle andre i forsvarledelsen skal ikke forsøke å slå politisk mynt på en for alle oss sivilister ukjent virkelighet.

På tide med en fornying i det norske forsvaret, vi har ikke bruk for vingeklipte generaler og marionett dukker, det vi trenger er personer som Rune Wenneberg som har vært ute en vinternatt tidligere, som vet hva som faktisk skal til.

General Rune Wenneberg klinger ikke så aller verst i mine ører! da hadde han kjørt rundt i en panservogn og ledet sitt forsvar fra fronten i stedet for å sitte bak et stort trygt skrivebord i Oslo.